EU-kommissionen agerar olagligt

DET ÄR SVÅRT ATT SE vad Barrosos högerdominerade EU-kommission inte skulle göra för att blidka industrilobbyn. Den överskred till och med sina befogenheter när den nyligen tillät ett farligt flamskyddsmedel.

Kommissionen har normalt rätt att göra uppdateringar i bilagor till lagstiftning. Den här gången missbrukade de sin befogenhet när de undantog ett ämne som EU-parlamentet vill förbjuda. Jag anser att kommissionen agerat olagligt, och parlamentet kommer förhoppningsvis inom kort att överklaga till EU-domstolen.


Deka-BDE används i elektronik som till exempel datorer för att göra dem mindre lättantändliga. Ämnet är giftigt och beständigt, det sprids i vår omvärld och samlas i däggdjurs kroppar. Däribland människornas. Det finns fullgoda ersättningar som är mindre farliga. Ändå väljer kommissionen att tillåta det.


Det är oansvarigt av tre skäl:
* Kommissionens tjänstemän skadar EUs redan otillräckliga demokrati genom att tillåta ett ämne som det folkvalda parlamentet avsett förbjuda.
* EUs nya kemikalielagstftning Reach antas inom kort. En viktig del av Reach är att ersätta farliga ämnen när det går. Och Deka-BDE går att ersätta utan problem.
* Stora mängder farligt flamskyddsmedel kommer att spridas helt i onödan.


Kommissionen backar från viktiga initiativ
Den nuvarande kommissionen struntar i miljö och hälsa. Beslutet om Deka-BDE är bara det senaste beviset för detta beklagliga faktum. För ett par veckor sedan lade den tyska industrikommissionären Verheugen mitt under pågående förhandlingar ett inofficiellt förslag i syfte att kraftigt försvaga EUs nya kemikalielagstiftning Reach. Tidigare under året backade kommissionen från ett antal viktiga nya initiativ för miljön, bland annat när det gäller luftföroreningar.


EU-kommissionen är inte opolitisk som många tror. Den utses av ministerrådet. Om det sitter många högerregeringar i rådet när Barroso-kommissionens mandat går ut 2009, så lär även nästa kommission domineras av industrins män från den politiska högern.


Slutsatsen är enkel för dig som bryr sig om hälsa och miljö: Lägg din röst till vänster i nästa val.
Jonas Sjöstedt (v), EU-parlamentariker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv