Dödsstöt för v i Uddevalla

Vänsterpartiet säger nej till att låta det lokala vänsterpartiet Uddevalla stå med på den nya lokala samlingslistan som inte skulle ha vänsterpartiet som beteckning inför nästa val. Det beslutades på partistyrelsens möte på lördagen.

Beslutet kan innebära dödsstöten för vänsterpartiet lokalt i Uddevalla, säger en besviken Katarina Hansson, ordförande för v i Uddevalla.


– Vi har haft ett möte med vår partiordförande som var här nere på ett medlemsmöte i början på hösten. Han sa då att det är vi här nere lokalt som bäst vet hur vi formerar oss på en lista och att det är svårt för partistyrelsen att ta ställning till hur vi vill arbeta här. Så vi har uppfattat det som mer eller mindre en formsak att lämna in detta till partistyrelsen för ett godkännande, säger hon.


Turbulent i v i Uddevalla
Det har länge varit turbulent i vänsterpartiet i Uddevalla och kritiken mot partiledningen i Stockholm stark stundtals.


Det tidigare kommunalrådet och några andra ledande vänsterpartister hoppade till och med av och återstoden av partiet ville därför för att rädda partiet lokalt stå med på den nya samlingslistan som inte skulle ha vänsterpartiet som beteckning.


Men partistyrelsen säger alltså nej och enligt tillförordnade partisekreterare Mats Einarsson beror det främst på att initiativet kommer från de medlemmar som har hoppat av.


”Omöjligt att samarbeta”
– Att samverka med enskilda som så tydligt har demonstrerat att man inte har något som helst förtroende för vänsterpartiets och dess politik är knappast möjligt för någon partiledning, säger han.


Han förnekar också att partiledaren Lars Ohly skulle ha gett vänsterpartisterna i Uddevalla ett muntligt löfte att stå med på listan.


Men ordföranden i vänsterpartiet lokalt Katarina Hansson tror att partiledningens beslut gör att ännu fler nu kommer att lämna partiet. Hon vill återkomma med en ny ansökan om listan efter partiets kongress i januari.


Allvarligt läge
Men om den inte går igenom är läget allvarligt för vänsterpartiet i Uddevalla, menar hon.


– Ja, då är jag rädd för att det inte finns något vänsterparti kvar i Uddevalla. Jag kommer aldrig att ställa upp på en lista för vänsterpartiet ihop med den konkurrensen som finns och konkurrera med den andra listan. Det vore ju självmord politiskt att ens tro på att man skulle ha en chans att få några röster, säger Katarina Hansson.


Daniel Alling
[email protected]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv