Hårdare regler för sjukskrivna

Varför?? Jo.. man ställer allt större krav på de som är sjukskrivna, vilket kan vara bra i och för sig, men…..
Försäkringskassan ställer all högre krav på ALLA som är sjuka, genom de nya direktiv som har kommit från Stockholm.

Om man tittar på Västra Götaland var det i Januari 2001, totalt 40466 personer som var sjukskrivna.
1 December i år var antalet nere i 30248. Visst, folk kan ha blivit friskare men det beror också till stor del att Försäkringskassan inte godkänner de sjukintyg som en läkare skrivit ut, vilket gör att man inte heller kan eller får bära upp en sjukpenning.
I västra Götaland nekas omkring 100 personer sjukpenning VARJE MÅNAD, bara för att man anses vara för frisk. Lika många får sin sjukpenning indragen efter en viss tids sjuskrivning.
Hittills har 1004 personer överklagat avslagen till länsrätten i Göteborg. 319 fall har avgjorts av domstolen. Hur kan det ha blivit så här, undrar en vän av ordning, jo, genom att regeringen har beslutat att sjukskrivningarna skall halveras fram till 2008, jämfört med 2002!!
Till vilket pris bryr man sig tydligen inte om.
Ett exempel: En kontorist ramlade och bröt sitt ben, blev sjukskriven av läkare. Då agerar Försäkringskassan: ”Du anses kunna utföra ditt stillasittande jobb, så du får ingen sjukpenning”. Det spelar således ingen roll vad den behandlande läkaren säger.
Även om läkaren intygar sjukdom är det försäkringsläkaren som avgör hur sjuk du är, och det gäller i alla lägen, en läkare som inte ens bryr sig om/inte kan/inte vill träffa dig som patient och därmed ta reda på hur det förhåller sig i verkligheten.
Till detta skall man också ta med risken att bli uppsagd av sin arbetsgivare på grund av arbetsbrist. Jovisst, arbetsgivaren har skyldighet att göra en handlingsplan, men han behöver inte garantera dig en fortsatt anställning, inte ens om du har en arbetsrelaterad skada!
Du kan, med ”hjälp av” Försäkringskassan bli hänvisad att söka nytt jobb, eftersom dom anser ”att du är inte tillräckligt sjuk för att kunna utföra ett annat arbete på den öppna arbetsmarknaden”.
Då undrar jag: vilken arbetsmarknad? Vi vet att det kan vara svårt att hitta ett arbete på ”marknaden”. Vilken arbetsgivare anställer mig när jag inte är fullt arbetsför? Troligen ingen.
Låter A-kassan mig få ersättning när jag inte är fullt frisk? Troligen inte.
Vad återstår då???
Antingen går du under ekonomiskt, eller så får du gå till sociala.
Är det meningen att det skall fungera så här?? Svaret är givet NEJ!
De styrande uppe i Stockholm borde ta sig en titt på verkligheten i stället för att låsa fast sig i en massa siffror på papper. Det är de människor dom så hemskt gärna vill värna om, genom att säga att vi skall ha ett bra och stabilt skyddsnät, som drabbas.
Detta är verkligheten före valet, hur blir den efter???
Som jag ser det så finns det i dag fem borgerliga partier i riksdagen (M, Kd, C, Fp, S).
Hur du vill ha det i framtiden avgör du…..

Bengt Eriksson
Vänsterpartist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv