Sverige levererar granater till Irak

Den nya granaten Excalibur är det sista tillskottet i svensk vapenexport. Den ska användas i Irak.

Snart laddar USA-soldarer sina vapen med den GPS-styrda artillerigranaten Excalibur. Excalibur är en samprodukt mellan den svenska vapenproducenten Bofors och den amerikanska vapenjätten Raytheon. Regeringen har motiverat exporten med att det skulle skada svenskt försvar och svensk säkerhetspolitik om man slutar samarbeta med USA.

Produktionen av Excalibur pågår i USA. Bofors leverarar komponenter, bland annat med funktionen att ge granaten mycket lång räckvidd.
– Jag tycker det är oacceptabelt, säger miljöpartiets Lars Ångström. Det står helt i strid med riktlinjerna som riksdagen ställt upp om förbud mot vapenexport till krigförande land.

Dubbel räckvidd
Excalibur är världens första GPS-styrda granat och kommer att ha nästan dubbelt så lång räckvidd som andra granater.
För svensk vapenexport fanns, bland de största mottagarländerna år 2004, USA med 770 miljoner kronor och Storbritannien med 522 miljoner. EU-medlemskapet har öppnat för flera samarbetsprojekt. Regeringen har lättare kunnat kringgå det svenska exportförbudet till krigförande länder.
Under 2004 exporterade Sverige vapen för över sju miljarder svenska kronor. Sammanställning för 2005 är ännu inte klar, men kommer troligen att visa ännu större export.

”Avskaffa exportförbudet”
De första Excalibur-granaterna levereras i mars, enligt de senaste planerna. Excalibur är enligt Raytheon världens första GPS-styrda granat. Senare versioner kommer att kunna flyga uppemot 60-70 kilometer, nästan dubbelt så långt som vanliga artillerigranater. En vanlig granat kan träffa 200 meter från målet, vilket gör att egna soldater måste hålla sig på avstånd, medan en Excalibur ska träffa högst tio meter från målet.
Redan för ett år sedan sade regeringens utredare av Sveriges framtida krigsmaterielexport, centerpartisten Anders Svärd, att Sveriges generella exportförbud av krigsmateriel bör slopas. Han föreslog att utgångspunkten i stället ska bli att export ska medges. Det känsliga förslaget har dock lagts på is och en proposition är inte att vänta förrän efter valet, enligt vad Flamman erfar.
Bakgrund: Svensk vapenexport

År 2004 exporterades svenskt krigsmateriel för cirka 7,3 miljarder kronor, en ökning med tolv procent jämfört med året innan.
Nästan hela ökningen kan hänföras till ökad försäljning av stridsfordon 90 till Schweiz och Finland.
Vapenexporten år 2004 utgjorde 0,8 procent av den totala varuexporten.
Totalt mottog 56 länder leveranser av svensk krigsmateriel under 2004.
De största enskilda mottagarländerna var Schweiz (1 794 miljoner kronor), Finland (973 miljoner), USA (770 miljoner), Sydafrika (633 miljoner) och Storbritannien (522 miljoner).
Läs mer: Regeringens skrivelse 2004/05:114 Strategisk exportkontroll 2004

Granaten Excalibur tillverkas av svenska Bofors och amerikanska Raytheon. Första versionen levereras till USA för insats i Irak i mars. Bofors tillverkar sprängämnet och viktiga delar i granaten. Den kostar över 200.000 kronor styck. Senare versioner ska få extremt lång skottvidd, uppemot 70 kilometer, dubbelt så lång räckvidd som dagens artillerigranater har. Den är minst lika träffsäker som en kryssningsrobot, men hundra gånger billigare. Excalibur är idealisk för strid i tätbebyggda områden eftersom den bara träffar det avsedda målet, i stället för att slå ned över ett stort område, som vanliga granater gör. Det amerikanska försvaret är angeläget om att snabbt få Excalibur till Irak.
Källa: TT 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv