Tre tjejer är fler tjejer

Den fastslagna listan till kommunfullmäktigevalet 2006 som presenteras av vänsterpartiet i Uddevalla har en klar feminisktisk grund. 3 tjejer leder vägen som top 3 på listan. Dessutom har listan 6 tjejer bland top 9. Så många unga var längesen (v) i Uddevalla visade fram.
Följande citeras från Bohusläningen.

Tre kvinnor står i toppen på vänsterpartiets lista inför kommunalvalet i höst. Det stod klart efter söndagens medlemsmöte.

Det blir alltså, trots att en del har tvivlat, en lista för vänsterpartiet i Uddevalla. Hittills finns det tretton namn. Högst upp står Monika Selling, som också är med i styrelsen efter årsmötet i februari.
– Alla är inte medlemmar. Det behöver man inte för att stå med på listan. Men det är vänsterfolk som vill jobba med vänsterpartiet, säger hon.
Monika Selling har tidigare varit ersättare i barn- och utbildningsnämnden och är sugen på att börja som aktiv för partiet igen.
– Verkligen. Och vi är tre tjejer i toppen. Det känns väldigt bra.

Solidarisk lista
Ordförande Carina Åström, som inte själv kandiderar för någon lista i höst, berättar att också en lista med vänsterpartister som kandiderar för Solidariskt Uddevalla presenterades på medlemsmötet.
Solidariskt Uddevalla kommer att ha ett möte i början av april där den listan fastslås och sedan presenteras i sin helhet.
Partiets verkställande utskott kom för drygt en vecka sedan med ett dokument där man klargör hur man ser på medlemskap i konkurrerande politiska partier eller listor som är baserade på före detta medlemmar i vänsterpartiet.
Det har bland annat blivit aktuellt med anledning av vänsterdemokraterna som har för avsikt att ställa upp i riksdagsvalet, men också på lokal nivå i några kommuner, framgår det av dokumentet.

Hot om uteslutning
”Medlemskap i konkurrerande parti kan utgöra grund för uteslutning” står det bland annat.
Verkställande utskottet klargör vidare att dubbelt medlemskap inte är möjligt och att det i slutändan kan leda till ett uteslutningsärende. Om det konkreta fallet Solidariskt Uddevalla räknas som ett konkurrerande parti framgår dock inte av dokumentet.
Dokumentet var inte heller något som diskuterades på medlemsmötet enligt Carina Åström.
– Likartade pm och underlag med deras syn på vad som är ett konkurrerande listor och om dubbelt medlemskap har funnits förut, så det är inget nytt för oss som var med i processen under 2005, säger hon.

Plockades bort
Monika Selling reagerar dock på att dokumentet inte är utlagt på vänsterpartiets lokala hemsida.
– Det var ute på på hemsidan men har tagits bort. Jag undrar om medlemmarna i Solidariskt Uddevalla är riktigt rätt informerade och vet vad innebörden är, säger hon.

Ursprungsartikel: Stefan Karlsson
[email protected]
0522-992 32

//Rolf Henriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv