Svidande kritik

citerat ur SR Radio Väst:s Nyheter 2006-03-21.

Revisorer riktar skarp kritik mot Uddevalla kommun
Uddevalla kommun får dunderkritik för sin hantering av projektet Microbind – det framgår av en hemlig revisionsrapport som SR Radio Väst tagit del av.

2006-03-21
Revisorer riktar skarp kritik mot Uddevalla kommun
Uddevalla kommun får dunderkritik för sin hantering av projektet Microbind – det framgår av en hemlig revisionsrapport som SR Radio Väst tagit del av.

Microbind var projektet som skulle stöda småföretag med avancerad elektronik – men är olagligt enligt flera domstolsbeslut.

Hur kunde Uddevalla då ge möjlighet att förlänga anställningen för Microbinds ansvarige, när verksamheten skulle avvecklas – det är en av de starkaste punkterna av kritik, som kommer i en rapport från revisionsfirman Ernst och Young. Den är beställd av Uddevallas förtroendevalda revisorer.
Slutversion snällare

Rapporten är inte färdigbehandlad än och när slutversionen kommer kan den mycket väl vara snällare, men SR Radio Väst har ursprungsversionen med dess våldsamma kritik.

Att förlänga anställningen för den ansvarige, det var inte rimligt, säger Ernst och Young. Både förvaltningschefen och personalchefen får kritik. Anmärkningsvärt, säger revisorerna. Hans lön var 55.000 i månaden och höjdes i ett läge till 60.000 kr.

Och lika allvarlig är revisionsfirmans kritik mot just den ansvarige på Microbind – här känner vi igen politikerkritiken mot hans reseräkningar, men nu är den underbyggd av certifierade revisorer.
Olagliga reseräkningar

Under lång tid fick den ansvarige på Microbind sina bilräkningar betalda för Uddevalla – Göteborg, för resor till hemmet i Göteborg. Och det är naturligtvis olagligt, om man inte skattar för det. Dessutom var milersättningar saltade. När detta rättades till i kommunen, så gjordes det utan något skriftligt beslut, vilket också var fel – rättelsen blev alltså också fel.

Revisionsfirman har försökt få Uddevalla kommun ta reda på hur man kan säga upp den ansvarige på Microbind just på grund av de saltade reseräkningarna. Revisorerna ville ha en skriftlig bedömning men det blev bara ett muntligt besked av okänt innehåll. Och med detta släppte revisorerna just den saken.

Men över huvud taget tycks hanteringen av attester, alltså godkännanden av utgifter och räkningar, på det här området i Uddevalla ha varit ett fullständigt moras. Fel personer skrev på, och ibland chefer som inte hade rätt till det – det vi har redogjort för här är bara en del av kritiken.

Ursprungstext: Lars Wieslander, SR Radio Väst.
// Bengt Eriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv