Ryssland ger akut bistånd till Hamas

Ryssland kommer omedelbart att ge bistånd till den palestinska myndigheten. Till skillnad från EU och USA som blockerat stöd till den Hamasledda myndigheten anser Ryssland att det ekonomiska biståndet måste fortsätta.

Det var i ett telefonsamtal mellan utrikesminister Sergej Lavrov och palestinske presidenten Mahmoud Abbas som löftet om omedelbar ekonomisk hjälp gavs.


Ryssland har tidigare kritiserat de länder som avbrutit sitt stöd till den Hamasledda myndigheten. Detta eftersom Hamas vägrar erkänna Israels rätt till existens och också tidigare stämplats som en terroristorganisation.


Tidigt officiellt besök
Ryssland har en annan ståndpunkt och företrädare från Hamasregeringen har varit i Moskva på officiellt besök i början av mars. Ryssland kräver också att Hamas erkänner staten Israel och följer ingångna fredsavtal. Men är emot en ekonomisk blockad för att tvinga fram sådana beslut i Hamas.


Om det finns någon baktanke med det ryska beslutet så kan det ha att göra med Iran. Iran har också lovat ökat ekonomiskt bistånd till Hamas och kontakterna mellan Hamas och Iran anses mycket goda.


Kompromiss med Iran
Kanske försöker Ryssland via Hamas nå en kompromiss med Iran när det gäller den pågående konflikten om Irans kärnenergiprogram.


President Abbas, som tillhör Fatah, har varnat för en total kollaps i den palestinska myndigheten sedan stora delar av biståndet stoppats. Han välkomnar det ryska beslutet att ge omedelbart bistånd.


 


Maria Persson Löfgren, Moskva
[email protected]


 


//BertilP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv