S-kvinnornas magiska protesttröja

– En blågul protesttröja mot sexhandeln ska på något magisk sätt bekämpa prostitutionen.
När JämO, Claes Borgström, föreslog en bojkott av fotbolls VM för att visa att Sverige tar ställning mot prostitutionen så fick han inte precis stöd för sitt förslag. Den värsta kommentaren kom från före detta fotbollproffset Glenn Hysén: – En bojkott är fjantig. Han framstår som en jävla idiot, den där mesen JämO. Att använda idrotten för det här är fel väg att gå, säger den gamle Liverpoolspelaren till Aftonbladet. Svenska fotbollsförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, tycker att Claes Borgström är en opportunist.
Kanske lösningen som socialdemokratiska kvinnoförbundet erbjöd några timmar senare var mindre “mesigt”. Däremot var det ett perfekt exempel på opportunism. S-kvinnorna med rojalisten Nalin Pekgul i spetsen började trycka fotbollströjor. På något magiskt sätt skulle dessa “protesttröjor” bekämpa prostitutionen. På tröjorna stod det “Football Yes Prostitution No”.
Nästa dag, den 5 april, kunde man se på Aftonbladets hemsida politikerna Thomas Bodström, Maud Olofsson, Göran Hägglund, Bosse Ringholm och Jens Orback i de magiska protesttröjorna. Aftonbladets Elisabeth Marmorstein skriver “Politiker tvekar inte att ta ställning mot sexhandeln”. Man undrar på vilket sätt de här tröjorna kommer hjälpa offren för prostitutionen?
– Fotbollsspelarna är idoler och de kan göra en viktig insats genom att vara tydliga med att prostitution och människohandel inte är okej, säger förbundssekreteraren för S-kvinnorna, Ann-Christin Furustrand, till Aftonbladet.
Det är mycket sorgligt att se hur man förenklar denna allvarliga problem. Några människor ska ta tröjor på sig och så är problemet borta ur världen. Var det så svenska politiker tog ställning mot apartheidregimen i Sydafrika? Tog man på sig tröjor med texten “South Africa Yes Apartheid No”? De magiska tröjorna som S-kvinnorna har skapat har räddat en hel del politiker från förödmjukelse. Nu kan många politiker ta ställning mot prostitution utan att göra någonting alls. Man kan undra varför S-kvinnorna började trycka tröjor just när JämO kommit med en förslag som var mycket orginellt och fullt av kraft? Efter att de magiska tröjorna kommit ut har debatten om bojkott av fotbolls-VM försvunnit.
Den 4 april, samma dag som tröjorna kom ut så argumenterade frilansjournalisten Jonas Hållén i Metros kolumn för att man skulle bojkotta OS i Kina 2008 eftersom “Kina är idag ett hopkok av hänsynslös rovdriftskapitalism och socialistisk diktatur”. Den stackaren lever kvar i fornstora dar då Olof Palme demonstrerade mot Vietnamkriget. Från och med nu kommer socialdemokraterna protestera med kepsar och tröjor.

Denna artikel har tidigare publicerats på Manas hemsida: http://www.uppmana.nu/content/view/3702/2/

//Rolf Henriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv