Till Vänsterpartiet Uddevalla

Jag har förstått att det finns medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla och medlemmar i Solidariskt Uddevalla som vill lägga skulden på mig för att Vänsterpartiets partistyrelse uteslutit medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla, må så vara.

När Vänsterpartiets partistyrelse två gånger avslagit Vänsterpartiet Uddevallas begäran om att medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla skulle få medverka på Solidariskt Uddevallas lista ansåg jag det var en uppenbar risk att Vänsterpartiets fortsatta existens i Uddevalla var i fara.

Jag tog då kontakt med distriktets partisekreterare och fick veta att det fanns medlemmar som ville att Vänsterpartiet Uddevalla skulle ha en egen lista till kommunalvalet. Jag bestämde mig för att medverka på listan.


 


På årsmötet dök frågan upp om delning av Vänsterpartiet Uddevallas pengar, det hade inte framgått av kallelsen att den punkten skulle upp på årsmötet. Årsmötet beslutade att pengarna skulle delas.


 


På årsmötet blev jag vald till ledamot i styrelsen. Jag var tveksam till hur beslutet skulle hanteras av styrelsen och om det var förenligt med stadgarna att dela Vänsterpartiet Uddevallas pengar med Solidariskt Uddevalla.


Jag vände mig till Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten för att få råd och vägledning.


 


När jag talat med partisekreterare Anki Ahlsten fick jag veta att om man handlar i strid mot Vänsterpartiets stadgar riskerar man att bli utesluten ur Vänsterpartiet.


 


Jag fick också veta att frågan om uteslutning av medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla som ställer upp på Solidariskt Uddevallas lista diskuterades. Jag fick det bekräftat via mail som även ordförande fick.


Då beslutade jag mig att på styrelse mötet reservera mig mot beslutet att dela pengarna.


 


Det är inte av självändamål som jag är första namnet på listan.


Vi som ville ha en lista för Vänsterpartiet Uddevalla kom överens om att ha en kvinna som första namn.

Både Sara Lindberg och Lisa Ljungström blev först tillfrågade men båda avböjde.


Det är jag nu i efterhand tacksam för, det är ingen avundsvärd situation jag har hamnat i.


 


Men efter att jag tagit på mig ansvaret att stå som nummer ett på listan ska jag med all kraft verka för att Vänsterpartiet Uddevalla skall delta i kommunvalet 2006.


 


Tyvärr har jag fått den uppfattningen det finns medlemmar i ledande ställning i Vänsterpartiet Uddevalla som inte vill ha en lista för Vänsterpartiet Uddevalla till kommunalvalet.


Jag har svårt att förstå hur man politiskt ska verka i Uddevalla om man inte deltar i kommunvalet.


 


Angående Partistyrelsens uteslutning av medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla som valt att ställa upp i kommunalvalet för ett annat parti har jag samma uppfattning som Partistyrelsen.


Det strider mot stadgarna att vara medlem i Vänsterpartiet och samtidigt kandidera till en plats i kommunfullmäktige i ett annat parti.


 


Det är beklagligt att när medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla som valde att medverka på Solidariskt Uddevallas lista till kommunalvalet insåg att dom riskerade att bli uteslutna ur Vänsterpartiet inte valde att medverka på en lista för Vänsterpartiet Uddevalla till kommunalvalet.


 


Det är också beklagligt att dom medlemmar i Vänsterpartiet Uddevalla som valt att medverka på Solidariskt Uddevallas lista inte inser sin skuld och sitt ansvar till att dom blivit uteslutna.

Min förhoppning är att vi inför valet kan ha en sansad debatt samt respektera dom beslut vi har tagit. Risken är annars att det blir till mer skada än nytta både för Vänsterpartiet Uddevalla och Solidariskt Uddevalla och kan även leda till att politiskt aktiva i Uddevalla blir än mindre trovärdiga.


 


Kamratliga hälsningar


Monika Selling


Vänsterpartiet Uddevalla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv