Centern sviker sina egna i energifrågan

Efter att ha varit ett av de drivande partierna inom energipolitiken de senaste åtta åren gör nu Centern höger om marsch och vänder ryggen inte bara mot den politik de själva varit med om att föra utan mot sina egna väljares och sympatisörers åsikter

I den interna maktkampen i högeralliansensen om fina taburetter vid en eventuell högervinst i höstens val är inga offer omöjliga för Maud Olofsson.

Den politik som högeralliansen slängt ihop i en slarvigt hoprafsad skrift Energipolitik för jobb, välfärd och miljö sägs nu att de går till val på en gemensam energipolitik. I rapporten kritiseras i svepande ordalag den energipolitik som Centern varit med om att driva. Skarpa förslag lyser dock med sin frånvaro utom på ett område – kärnkraften. Avvecklingslagen som möjliggör för samhället att fasa ut kärnkraftsreaktorer skall upphävas.

Samtidigt fortsätter Centern att tillsammans med socialdemokrater och vänsterpartister driva igenom beslut om förlängning av certifikatsystemet och lättnader för vindkraften. Antingen har Centern således natten mellan tisdag och onsdag kommit till nya insikter, eller så har man accepterat att såväl parti som väljare och sympatisörer blir överkörda av lekkamraterna till höger. Makten hägrar – dags att sälja ut politiken.

Så här i fotbollstider är det lätt att göra jämförelser med fotbollslag. På ena sidan har vi efter Centerns klubbyte numera ett vänsterparti som tillsammans med socialdemokraterna står för en offensiv och spännande satsning på nya utmaningar och alternativa energikällor. På andra sidan har vi en defensivt spelande högerallians som satsar på det gamla och som nu förstärkts med en centerpartistisk mittback som gör ett snyggt självmål det första de gör.


 


//Fullcitat BertilP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv