Har ni glömt liberalismen?

Alice Åström (v) mötte igår, tisdag, Johan Pehrson (fp) i debatter i Jönköping. Åström menar att det borgerliga partiet har en orealistisk kriminalpolitik och att de har övergivit sina liberala åsikter. Det skriver hon i en debattartikel i JönköpingsPosten.

Länge var Folkpartiet en radikal kraft inom borgerligheten. Vi i Vänsterpartiet delade självklart långt ifrån alla Folkpartiets åsikter, men de stod upp för den generella välfärden och för individens rättigheter. Bengt Westerberg tog på ett utmärkt sätt avstånd från Ny Demokratis rasistiska politik.

Sedan dess har en hel del hänt i Folkpartiet. Man har gjort en total omsvängning till ett parti som vill använda piskor och istället för att stå upp för individens rättigheter skyller man på individen när hon inte får jobb, när hon inte fått tillräckligt bra svenskundervisning och när hon är sjuk. En cynisk och traditionellt konservativ politik.

Det konservativa går igen i partiets kriminalpolitik, där det mesta kretsar kring mer resurser och fler poliser. Men det går inte att lösa problemen med brottslighet i stort genom fler poliser, endast till en liten del. Det går inte att helt och hållet övervaka befolkningen.

Vänsterpartiet har varit med och förstärkt rättsväsendet under de två senaste mandatperioderna och budgeten är nu större än någonsin. Men vi inser också att detta inte är det enda som spelar roll.

Istället är ett försvar av välfärden centralt i det brottsförebyggande arbetet. Kriminologisk forskning tyder otvetydigt på att stora klyftor i samhället leder till mer brottslighet. Alliansens förslag om större skillnader mellan de arbetande och den del av befolkningen som utestängs från arbete blir i detta perspektiv väldigt märkliga när vi vet att borgerligheten vill bli förknippad med kamp mot brottsligheten. Jag tror att deras politik leder åt rakt motsatt håll.

Rekryteringsgrunden för kriminalitet måste istället ryckas undan genom att vi minskar samhällsklyftorna och satsar på att barn ska få en trygg skolgång och en uppväxt som leder till hopp och inte till hopplöshet. Missbruksvården och sociala myndigheter måste stärkas. Självklart finns det brottsförebyggande perspektivet med när Vänsterpartiet talar om 200.000 nya jobb i offentlig sektor.

Vänsterpartiet är oroat över utvecklingen sedan den 11 september 2001. USA har placerat personer i fängelser utan rättegång, övervakat stora delar av sin befolkning och fryst tillgångar för människor över hela världen utan konkreta brottsmisstankar. Även svenska medborgare har drabbats. EU går i USA:s ledband. Justitieministern har varit pådrivande i EU för att man ska lagra data från all Internet- och telefontrafik. I Sverige har Socialdemokraterna föreslagit avlyssning av personer utan konkret brottsmisstanke och buggning. Folkpartiet har varit regeringens främsta allierade och pådrivare i dessa frågor.

Sverige behöver en kriminalpolitik som kan se till helheten i samhället och kopplingarna till andra politikområden. Vi måste stå upp för demokrati, rättssäkerhet och individens rättigheter. En röst på Vänsterpartiet är en röst för en hållbar och konsekvent kriminalpolitik.

Alice Åström
förste vice ordförande i Vänsterpartiet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv