Vill vi ha vinstdrivande kommuner?

Ett pressmeddelande når oss på ETC från Sveriges Kommuner och Landsting. Det är ett mycket konstigt meddelande. Så här lyder det:
”För 2006 väntas kommuner och landsting uppnå ett resultat på drygt 19 miljarder kronor.

Konjunkturuppgången ger utslag i ökad sysselsättning och därmed bättre skatteintäkter. Höjda statsbidrag och effektiviseringar gör det möjligt för de flesta kommunerna och landstingen att nå kravet på god ekonomisk hushållning. Ett resultat på nuvarande nivå är nödvändigt för att behålla en god kvalitet och möta framtida behov av bland annat vård och omsorg.
År 2005 bröts den negativa trenden och resultatet för kommuner och landsting blev det bästa på många år, ett plusresultat på ca 13 miljarder. För 2006 ser det ännu bättre ut. Även för åren 2007 och 2008 ser det ljust ut, även om man inte kommer att uppnå lika goda resultat… Samtliga landsting räknar nu med att kunna visa positivt resultat 2006, vilket inte varit fallet på mycket länge.”

Nå, vem kan vara ledsen över kommuner och landsting som går med vinst?
Jo, det beror på orsaken till vinsten.
Förra gången landstingen fick överskott berodde det på att personalen hade minskat med 10 000 anställda.
När kommuner och landsting går med ”vinst” samtidigt som vi har en enorm arbetslöshet PLUS en stor översjukskrivning av anställda som blivit utslitna inom offentlig vård och omsorg, ja då är det något som är grundfel i tänkandet.
Kommuner och landsting ska inte gå med överskott så länge vi har en massarbetslöshet i landet.

Johan Ehrenberg

Inlagd av Rolf Henriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv