Explosivt jubel över Chávez seger

Natten till måndagen exploderade Caracas. Valmyndigheten CNE:s besked att Hugo Chávez vunnit presidentvalet utlöste massiva fyrverkerier över huvudstaden, och vilt tutande bil- och mc-karavaner fyllde gatorna.

 Den USA-fientlige presidenten har drygt 61 procent av venezuelanerna bakom sig, medan utmanaren Manuel Rosales fick drygt 38 procents stöd i söndagens presidentval, meddelade CNE på en presskonferens strax efter klockan tre svensk tid.

Då hade 78,3 procent av rösterna räknats.

Det dröjde inte många minuter efter CNE:s besked förrän Chávez själv dök upp på en av det kritvita presidentpalatsets balkonger i västra Caracas och hälsade anhängarna, som trots ösregn jublande och sjungande fyllde varenda kvadratmeter på torget framför.

– Leve den socialistiska revolutionen! ropade Chávez.
– Oh, ah, Chávez no se va! (Chávez försvinner inte!), skanderade folkmassan tillbaka, samtidigt som staden skakades av jättelika fyrverkerismällar.
Valdeltagandet verkar ha varit mycket högt, och enligt de första signalerna från valobservatörerna från EU och OAS (Amerikanska staters organisation) gick valet i huvudsak korrekt till.

Resultatet kommer att utlösa oro i Washington, eftersom det ger den spektakuläre Chávez ett starkt mandat att fortsätta bygga USA-skeptiska allianser över hela världen.

Inte blir det bättre för USA:s del av att Venezuelas vänsterpolitik finansieras av oljeintäkter från just den stora grannen på andra sidan Karibiska havet.

Chávez popularitet har bara stigit i takt med oljepriser som vid makttillträdet för åtta år sedan låg på tio dollar fatet och i år har toppat kring 80 dollar fatet.

I valrörelsen har han meddelat att nästa steg i hans korståg mot "imperiet" USA blir en folkomröstning som obegränsat antal omval, och att han vill sitta kvar in på 2020-talet.

Det enda som ser ut att kunna hota den venezuelanske presidenten är alltså ett abrupt oljeprisras. För USA hotar Chávez att bli en huvudvärk som bara växer under många år framåt.

Inlagd av Rolf Henriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv