Stort bakslag för djurskyddet

Idag röstar den borgerliga riksdagsmajoriteten nej till skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning.
– Regeringens beslut innebär ett stort bakslag för djurskyddet för närmare 1,5 miljon minkar som varje år föds upp i Sverige för att bli päls, säger vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson, som idag debatterar frågan i riksdagen.

Utredning efter utredning har visat att minknäringen inte uppfyller djurskyddslagens krav på att djur ska hållas i en god djurmiljö på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt. Därför har vänsterpartiet, tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet, föreslagit att minkar som föds upp för pälsproduktion ska kunna klättra, jaga, ha vatten att simma i och själva välja om de vill vara ensamma eller ha sällskap. Minkföretagen hävdar att det då inte blir ekonomiskt lönsamt att föda upp minkar. Om så blir fallet bör företagen få ekonomisk kompensation.

– Djurs välfärd och skydd ställs här mot ekonomi och näringspolitik. Om det skulle vara så att lönsamheten minskar inom minknäringen kan det aldrig vara ett godtagbart skäl för att låta den fortgå som idag. Vi behöver inte fler utredningar som visar att dagens minkuppfödning innebär djurplågeri och går stick i stäv med djurskyddslagstiftningen.

– Sverige har varit ett gott föredöme när det gäller djuromsorg, men nu riskerar det att försämras kraftigt, konstaterar Wiwi-Anne Johansson.

Inlagd av Rolf Henriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv