Israel erkänner kärnvapen

Israel har länge varken dementerat eller bekräftat påståenden om att landet skulle inneha kärnvapen.

 Men i en teveintervju som sändes i tysk teve den 11 december nämnde premiärminister Ehud Olmert som exempel på ansvarstagande kärnvapenstater ”USA, Frankrike, Ryssland – och Israel”. Israels regering dementerar att uttalandet skulle vara resultat av en policyförändring och politiska bedömare spekulerar i om Olmert helt enkelt råkat försäga sig. Uttalandet vållade dock omedelbart starka reaktioner i Israel – på båda sidor av den politiska skalan. Högerpolitikern Yuval Steinitz krävde Olmerts avgång eftersom han inte ”kan hålla tungan i styr kring känsliga säkerhetsfrågor”, rapporterar Ekot. Även fredsarkitekten Yossi Beilin menar att Olmert borde lämna makten.

Martin Halldin

Inlagd av Rolf Henriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv