Vänsterpartiet Uddevalla

Stora löneskillnader i rika kommuner

Inkomstgapet mellan kvinnor och män ökar än mer. Det visar ny statistik från SCB. Den sammanlagda inkomsten ökade med två procent under 2005, men det var männen som fick störst del av lönekakan.

 Medianinkomsten för kvinnor var 175 700, vilket var en ökning med 3100 sedan året innan, medan männens medianinkomst ökade med 4700 kronor till 236 900.
Löneskillnaderna mellan Sveriges olika regioner visar sig också vara stora. De högsta inkomsterna återfinns i Stockholms län. De tio mest välbetalda kommunerna ligger alla runt huvudstaden. Borgholm hamnar längst ner på listan, tätt följt av Åsele, Bjurholm och Pajala. Även malmöborna tjänar dåligt. Staden hamnar på tionde plats, nedifrån räknat med en medianinkomst på 178 100 kronor.
De rikaste svenskarna bor i Danderyd, norr om Stockholm. Men kikar man närmare på siffrorna visar det sig att det är männen som sitter på pengarna. Löneskillnaderna mellan könen är faktiskt som allra störst i de välbetalda kommunerna. I Danderyd tjänar kvinnorna (i medelinkomst räknat!) 273 337 kronor, medan männen tjänar mer än det dubbla. De tjänar nämligen hela 551 029 kronor i snitt per år.

Linnea Nilsson

Inlagd av Rolf Henriksson

Kopiera länk