KF 12 april
Ibland flyttar Uddevallas Kommunfullmäktige ut från stan till en annan ort.
Den här gången var vi i Bokenäs bygdegård. Det var lite lite strul med ljudanläggningen men Bygdeföreningen ordnade fika som vi kunde köpa. Goda mackor och bra kaffe!
Mötet inleddes med allmänhetens frågestund. Det hade kommit in frågor till Kommunstyrelsens ordförande, Samhällsbyggnadsnämndens ordförande samt ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. De handlade om Bokenäsets överlevande när samhällsservice försvinner, om trafiklösning på Sommarhemmet m.m.
Den här gången tjänstgjorde Ulrika Lundström för David Höglund Velasquez som var på semester. Kerstin Jelsson-Wallsby och Kerstin Åkare var aktiva i debatten.
Vi yrkade bifall till medborgarförslaget om att plantera ett träd för kvinnokampen för jämställdhet i Iran. Men beslutet blev ett träd för jämställdhet i allmänhet och det får vi se när det blir.
Därpå följde en debatt utifrån den Interpellation från (s) tog upp förslaget om att dra in till studieförbunden. Den borgerliga majoritetens förslag är att det ska bli projektmedel som studieförbunden kan ansöka om.
Demokratiberedningen lämnade in sin verksamhetsberättelse och vi lämnade in en motion om demokrativecka för att utveckla det arbetet.
På förra kommunfullmäktige i mars låg förslaget om att avskaffa den resepolicy som gällt sedan 2020. Resepolicyn antogs som en del av kommunens klimatarbete. Ärendet återremitterades och kom alltså upp igen.
Vi yrkade också avslag på avskaffande av resepolicyn med en skriftlig reservation. Tyvärr blev beslutet att den avskaffas.
Nästa punkt på dagordningen var att bilda ett särskilt bolag för skolskjuts i kommunen. Vi yrkade avslag för bildande av bolag för skolskjuts med reservation och deltog sen inte i beslutet vid valen till styrelsen.
I ett förslag som låg på bordet redan förra KF skulle bolagsordningen för kommunens bolag ändras så att dotterbolagen (Uddevalla energi, Uddevalla hamn, Uddevalla vatten m.fl.) ska förse moderbolaget med pengar.
Vi yrkade avslag men majoriteten vann även den omröstningen.
I början av kvällen fick vi en kort redogörelse för kommunens bokslut för 2022.
Det visar på ett resultat +177 miljoner kr, samt +174 miljoner kr för koncernbolagen. Ekonomichefen förklarade att med det resultatet kan man inte säga att kommunen nått upp till målet god ekonomisk hushållning. Och det kan vi ju hålla med om. 177 miljoner i överskott när omvårdnadspersonal går på knäna och skolorna skriker efter resurser.
Mot slutet av kvällen redovisades de motioner som lämnats in men som ännu inte behandlats. Vi har bl.a en om arbetsskor till personalen och en om fri skolfrukost för grundskoleeleverna.
Med den styrande majoriteten med M, SD, UP och KD känns det ändå att vi har en stark och aktiv opposition med S, C, L och Mp. Och det kommer att behövas i dessa bistra tider med besparingsförslag, privatiseringar och förslag på språktester för personalen.
Kamratliga hälsningar Kerstin Joelsson-Wallsby ledamot i Kommunfullmäktige.