Vänsterpartiet Uddevalla

Vänsterblocket förbi de borgerliga

Den svenska väljaropinionen lutar allt mer åt vänster. I den senaste mätningen av väljarsympatierna från Temo har vänsterblocket passerat den borgerliga alliansen.

Mätningen kom olämpligt för den borgerliga alliansen som samma dag samlats till framtidskonvent i Stockholm.

I en rad mätningar under senare tid har alliansen backat. I Temos mätning som publicerades i Dagens Nyheter och Sydsvenskan på fredagen får socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet stöd av 48,6 procent av väljarna medan den borgerliga alliansen når 47,8 procent.

I motsvarande aprilmätning fick vänsterblocket stöd av 46,8 procent av väljarna medan de borgerliga partierna nådde 50,1 procent. Vid samma tid i fjol hade alliansen stöd av 53,5 procent av väljarna.

Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin tar det med ro och pekar på att en femtedel ännu inte bestämt sig.

– Vi har hela tiden trott att det blir väldigt jämnt och att det är de sista veckorna som kommer att avgöra, säger han.
Moderaterna brukar vara bäst mellan valen och tappa ju närmare valdagen kommer. Mönstret ser ut att upprepa sig.

– Det gäller att inte gripas av panik. Under mellanvalsperioderna ligger fokus på de stora partierna och ju närmare valet ju mer fokus blir det på de andra. Det innebär per definition att vi tappar lite. Vi ligger fortfarande nästan dubbelt så högt som i förra valet, säger han.
Det viktiga nu är att tillsammans med alliansen fortsätta på den inslagna vägen, anser han.

– När det uppfattades att det fanns en splittring i alliansen så förlorade vi på det, och vi mer än de andra.
Det finns både för-och nackdelar med att tappa något i opinionsmätningar, anser han.

– Det höjer stridsmoralen. Å andra sidan blir alla nervösa, säger han.
Förändringarna bland de enskilda partierna är ganska små i Temomätningen. Socialdemokraterna går i maj fram med 1,8 procentenheter medan moderaterna backar med 1,0 procentenheter.

Inga förändringar av partisympatierna är statistiskt säkerställda. 19,6 procent, ville eller kunde inte säga vilket parti de skulle rösta på.

Så här fördelar sig väljarsympatierna, med förändringen från föregående månads mätning inom parentes:

Socialdemokraterna 38,3 (+1,8), vänsterpartiet 5,4 (+ 0,3), miljöpartiet 4,9 (-0,4), moderaterna 26,9 (-1,0), folkpartiet 8,7 (-1,2), centerpartiet 6,3 (+0,3), kristdemokraterna 5,9 (-0,4), övriga partier 3,7 (+0,7).

Mätningen genomfördes under perioden 3-17 maj. 2 212 personer svarade på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.


TT


 


inlagt av BertilP

Kopiera länk