Kommunen

Nya Ljungskileskolan

Bygg en skola som passar barnen

I Uddevalla kommun råder sen flera år en stor brist på skollokaler. Därför har det i många år talats om att det ska byggas en ny skola i Ljungskile.

Politikerna har haft uppdraget på sitt bord åtminstone sedan 2018.

Kommunen har anlitat Hemsö fastighets AB för att ta fram ett förslag till skolbyggnader och för att senare kunna bygga skolan.

Utan att överhuvudtaget diskutera med berörda grannar eller berörd personal om utformning eller faktiska behov har vi fått ett färdigt förslag.

De nämndpolitiker som har högsta ansvaret för byggandet av den Nya Ljungskileskolan har på ett informationsmöte sagt att de beslut som redan tagits ligger fast och de tänker inte ändra på dem. Det liggande förslaget få plats i den liggande detaljplanen som kommunen har för Ljungskile samhälle. Det tar tid att utreda och göra en ny detaljplan, två år är en tid som nämnts.

Så kommunen kommer att bygga en ny skolan för minst 600 miljoner kr som inte lever upp till arbetsmiljökraven vare sig för personal eller elever och som dessutom innefattar stora säkerhetsrisker för både barn och personal.

I Ljungskile har det bildats en aktionsgrupp som motsätter sig att den föreslagna skolan byggs. De har också tagit fram ett annat förslag till skolbyggnader som ur säkerhets-synpunkt och arbetsmiljösynpunkt är mycket bättre. Det förslaget vill ansvariga politiker inte ens titta på.

Vi i Vänsterpartiet anser att den föreslagna skolan inte ska byggas.

En permanent skolbyggnad räknar vi med att den ska fungera i 50 – 60 – ja kanske hundra år.

Då är det viktigt att vi bygger en skola som fungerar. Att genomföra ett bygge för 600 miljoner och sen behöva börja med att bygga om är slöseri med skattebetalarnas pengar. 

Vi anser att istället för att bygga en skola som genast måste byggas om tar vi den extra tiden och planerar en skola som kan fungera och som alla berörda kan vara nöjda med.

Kopiera länk