Kosovofamilj skickas tillbaka efter sju år

När den nya asyllagen kom, verkade den stämma in perfekt på familjen Tejic. Gömda barnfamiljer som fått en stark knytning till Sverige skulle få stanna. Men familjen skickas tillbaka – sju år efter att den lämnade Kosovo.

Familjen Tejic har bott i Sverige i tre år. Migrationsverket tycker att en bilresa till svenska ambassaden i Oslo gör att familjen inte varit i Sverige tillräckligt länge. Familjen måste ha varit i Sverige i en ”sammanhängade” tid, alltså utan avbrott, på två år. Resan till Oslo tog åtta timmar. Nu får familjen Tejic inte stanna i Sverige.
John van Dinther är pastor i familjens kyrka, som bildat en stödgrupp.
– Det vi tycker är så orättvist är att Migrationsverket inte tagit hänsyn till helhetsbilden, trots att det är meningen med den nya lagstiftningen – assimilering, hur länge de varit här, hur barnen mår.
Migrationsverket har riktat in sig på en enda liten paragraf, menar van Dinther, nämligen att familjen inte varit i Sverige en ”sammanhängande” tid av två år.
Med sina två barn, då fyra respektive ett år gamla, flydde Zoran och Tatjana Tejic från Kosovo-kriget i april 1999. Pappan vägrade värnplikt i den jugoslaviska armén.

Sju år sedan
De flydde till Ungern och bodde där under fängelselika förhållanden i ett flyktingläger. Flyktinglägret blev outhärdligt och familjen flydde Ungern, för att söka asyl i Sverige februari 2003. De fick avslag. Om familjen återvände till Serbien-Montenegro, riskerade Zoran fängelse i upp till 20 år. Familjen Tejic valde att gå under jorden. Nu har de fyra i långa perioder bott i ett litet källarrrum utan fönster, dusch eller toalett.
Familjens livlina har varit barnens skola, vännerna, kyrkan och sonens fotbollsframgångar. Eftersom det är sju år sedan familjen lämnade Serbien-Montenegro har barnen förlorat kontakten med landet.
Den nya asyllagen ingav stort hopp för familjen Tejic. De passade in perfekt i det som var en av avsikterna med den nya lagen – att gömda barnfamiljer som fått en stark anknytning till Sverige skulle få stanna.
Men Tejic fick avslag från Migrationsverket.

”Moment 22”
– På torsdag (läs: idag) ska vi lämna in ny ansökan, säger John van Dinther. Men de har redan sagt att de inte kommer med ett nytt beslut. När vi har talat med migrationsminister Barbro Holmberg så hänvisar hon till Migrationsverkets tolkning, när vi talar med Migrationsverket säger de att de har en dålig lagskrivning att jobba med. Så det är ett moment 22.
– Lagens avsikt är ju en allmän amnesti för barnfamiljer som varit här länge, säger van Dinther.

Namninsamling
Familjen Tejic vore en typ av prejudikat, menar han.
– Det finns ett antal familjer som råtts av sina advokater att besöka Norge, för att söka asyl på nytt på svenska abassaden.
Det går inte att söka asyl i Sverige inom landets gränser. Därför åkte familjen Tejic till Norge för ett och ett halvt år sedan. Resan utanför Sveriges gränser tog åtta timmar. Barnen är idag sju och ett halvt respektive tio och ett halvt år gamla. Stödgruppen har startat en namninsamling, som på två veckor samlade nästan 3.000 namn. I veckan toppas insamlingen med en stödmanifestation på Sergels torg i Stockholm. van Dinther hoppas på att få in sammanlagt 5.000 namn.
– Men vi kommer inte att sluta utan fortsätta. Det finns en stor upprördhet bland folk.
Avslaget har förödande konsekvenser för familjen, menar stödgruppen.


Lena Malmberg


 


//BertilP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv