Pressmeddelande

Vänsterpartiets partistyrelse har idag beslutat att utesluta nio partimedlemmar från Vänsterpartiet Uddevalla.
Beslutet är mycket beklagligt och innebär ett underkännande av den lokala medlemsdemokratin.

Partiföreningen befann sig i en besvärlig situation våren / sommaren 2005 efter att flera aktiva medlemmar valt att lämna partiet. Under hösten beslöt medlemmarna efter ett flertal medlemsmöten, enkätundersökningar osv. att söka ett valsamarbete med miljöpartiet och partilösa intresserade under namnet Solidariskt Uddevalla. Ett liknande valsamarbete ( Tanum ) hade redan efter valet 2002 godkänts av partstyrelsen så vi förväntade oss att samma sak skulle gälla för Vänsterpartiet Uddevalla, Till vår överraskning sa Partistyrelsen (Ps) nej till vår ansökan med motiveringen att Solidariskt Uddevalla var ett till Vänsterpartiet konkurrerande parti. Pariföreningen valde trots Ps nej, att gå vidare i arbetet med Solidariskt Uddevalla utifrån att det ändå var det bästa alternativet i rådande läge. I samband med föreningens årsmöte den 26 januari i år, framkom det att några medlemmar valt att försöka få till stånd en vänsterpartilista till kommunvalet. Diskussioner på årsmötet ledde fram till att mötet i full enighet valde att ställa sig bakom båda listorna och att fördela ekonomiska resurser till båda listornas valarbete. Motivet för beslutet var en stark vilja att hålla ihop föreningen trots skilda uppfattningar om vad som bäst skulle gagna kommunalpolitiken och medborgarna i Uddevalla. Partistyrelsen anför idag det faktum att det finns en v-lista som skäl att utesluta de nio vänsterpartister som valt att kandidera för Solidariskt Uddevalla. Det är Partistyrelsens val, men det är inte ett val som partimedlemmarna i Uddevalla har begärt eller på något sätt arbetat för. Vad beslutet får för konsekvenser för Uddevallaföreningen är svårt att förutsäga idag. Att förlora nio partikamrater som samtliga på ett aktivt sätt bidrar till vårt gemensamma arbete känns tungt. Att dessutom göra det genom ett centralt initiativ som bortser från partiföreningens eget beslut, är än tyngre.
Carina Åström – Ordförande Vänsterpartiet Uddevalla, Tel : 0709 / 32 11 09
Katarina Hansson  Gruppledare Vänsterpartiets Fullmäktigegrupp Uddevalla  Tel : 0730 /96 61 06

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv