V utesluter medlemmar i Uddevalla

På fredagen beslöt vänsterns partistyrelse att utesluta de nio medlemmar som står på den blandade listan ”Solidariskt Uddevalla”. Ledningen struntar i Uddevallas bästa, protesterar Jarmo Uusitalo, en av de uteslutna. Han tänker överklaga beslutet till partikongressen.

Solidariskt Uddevalla är en blandad lista med partilösa, miljöpartister och vänsterpartister. Evy Gahnström, avhoppad vänsterpartist, toppar listan.

Vänsterpartiets partistyrelse har sagt nej till valsamarbetet men trots detta kandiderar nio vänsterpartister för Solidariskt Uddevalla. Nu utesluts de ur partiet.

Partistyrelsen fattade beslutet sent på fredagseftermiddagen. En av ledamöterna, Lena Karlsson, reserverade sig mot beslutet.

De har brutit mot partiets stadgar lyder motiveringen. Enligt partisekreteraren Anki Ahlsten är uteslutningarna inget man tar lätt på i partiet.

-Men jag tror inte att något annat parti skulle acceptera att deras medlemmar ställer upp i val för ett konkurrerande parti. I Uddevalla ställer vänsterpartiet upp med en egen lista och då får man välja vilket parti man vill stödja, lyder hennes kommentar.

Jarmo Uusitalo är medlem i vänsterpartiet sedan 33 år. Han står som nummer tre på Solidariskt Uddevallas lista.

-Vi har ansökt om valsamarbete precis som man gjort i Tanums kommun, säger han. I Tanum godkändes ett liknande valsamarbete.

Han hävdar att Solidariskt Uddevalla inte är något konkurrerande parti.

-Men vi tror att vi kan åstadkomma mer politiskt genom valsamarbete.

I Tanum finns ingen vänsterpartilista.

-Det fanns det inte heller i Uddevalla förrän i slutet av februari och det sedan partiledningen drivit fram listan, säger han.

Vänsterns partiförening i Uddevalla står enad bakom beslutet att arbeta med båda listorna och anser inte att de konkurrerar. I ett brev till partistyrelsen vädjar man om att valsamarbetet godkänns, brevet är undertecknat av bland andra riksdagsledamoten Lars Bäckström.

Det verkliga skälet bakom bråket är att flera av toppnamnen på Solidariskt Uddevallas lista är avhoppade vänsterpartister som är välkända, anser Jarmo Uusitalo.

Det som hänt skadar vänsterpartiet, tror han.

-Bland dem som utesluts finns sex som sitter i kommunfullmäktige, bland annat vice ordföranden i fullmäktige.

De som nu uteslutits tänker överklaga till vänsterpartiets kongress.

 

Kari Molin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv