Vänstern utesluter nio

Vänsterpartiets partistyrelse utesluter nio medlemmar ur partiet. De nio kandiderar inför höstens val på samlingslistan Solidariskt Uddevalla.

Partistyrelsen beslutade vid ett möte på fredagseftermiddagen att de nio utesluts. En styrelseledamot, Lena Karlsson, reserverade sig emot beslutet.
Klaus Wicke i Uddevalla är en av dem som nu tvingas lämna partiet.
– Jag är kanske inte förvånad, men besviken, säger han.
Fast han ger inte upp än utan tänker överklaga beslutet till nästa partikongress.
Partisekreteraren Anki Ahlsten ser dock ingen anledning för partiet att ändra inställning. Saken är enkel, tycker hon:
– Vänsterpartiet har en lista till fullmäktigevalet i Uddevalla och då kan man inte konkurrera på en annan lista om man är med i partiet.
Företrädare för Solidariskt Uddevalla har hänvisat till att vänstern i Uddevalla gått samman med miljöpartiet om en liknande lista. Men den jämförelsen haltar, tycker Anki Ahlsten.
– De blandar ihop saker och ting. I Tanum är det 4-5 aktiva vänsterpartister, i Uddevalla är det betydligt fler. I Tanum är det två partier som samverkar, i Uddevalla är det något helt annat.
Klaus Wicke anser däremot att vänsterpartisterna i Uddevalla själva ville företrädas av en samlingslista. Att det även blev en ren vänsterlista är en följd av påtryckningar från partistyrelsen, säger han:
– Vi har haft flera möten och frågat medlemmarna om vad de tyckte. De var överens om att en samlingslista var bäst.
Klaus Wicke tror att väljarna får en underlig bild av vänsterpartiet efter det här bråket. Men partisekreteraren Anki Ahlsten är inte orolig.
– Det är klart att det är tråkigt när det blir konflikter, men det här är så självklart att jag inte tror att det påverkar så mycket.


Maria Sköld

031-62 43 90 [email protected]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv