Militär export till Saudiarabien – en skandal!

Regeringen planerar att inleda ett militärt samarbete med diktaturen i Saudiarabien. Vänsterpartiets verkställande utskott menar att detta är en skandal, och ett flagrant exempel på regeringens dubbelmoral.

 I veckan är Saudiarabiens vice försvarsminister Prins Khaled på statsbesök i Sverige. Försvarsminister Leni Björklund är värd för besöket. I tisdags ingick svenska regeringen en överenskommelse om att inleda ett militärt samarbete med Saudiarabien.

Saudiarabien har visat intresse för att köpa det svenska övervaknings- och stridsledningssystemet Erieye för upp till tio miljarder kronor. Tidigare har Sverige beviljat Pakistan att köpa Erieye för åtta miljarder kronor, trots en utfästelse om stopp för vapenexport efter Pakistans kärnvapenprovsprängningar 1998. Tillsammans är dess båda vapeninköp ungefär lika stora som det svenska biståndet.

Vänsterpartiet anser att Sverige inte bör inleda militärt samarbete med en diktatur som Saudiarabien, och att vi enligt svensk lag inte kan bevilja krigsmaterielexport till länder som kränker mänskliga rättigheter. Såväl Amnesty international som Utrikesdepartementet har riktat sådan kritik mot Saudiarabien. Landet styrs enväldigt av kungafamiljen Saud, ingen politisk opposition tillåts och det råder förbud mot politiska partier och politisk verksamhet. Fackföreningar och strejker är olagliga. Koranen är grundlag och man tillämpar sharialag i rättssystemet. TV och radio ägs av staten, och det är förbjudet att kritisera islam eller kungafamiljen i media. Dödsstraff och tortyr tillämpas och kvinnor och ickemedborgare är särskilt förtryckta grupper.

Vänsterpartiet anser att överenskommelsen om militärt samarbete mellan Sverige och Saudiarabien är en skandal och ett flagrant exempel på regeringens dubbelmoral i dessa frågor. Den svenska regeringen talar sig var för samstämmighet mellan olika politikområden, för att den svenska biståndspolitiken ska fungera effektivt. Samtidigt ingår man överenskommelser om vapenförsäljning för miljarder med en regim som saknar varje tillstymmelse till demokrati, och som bryter mot mänskliga rättigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv